До відома суб’єктів господарювання, які проводять діяльність у закладах громадського харчування
У відповідності до ЗУ «Про основні вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» з 20 вересня 2019 року у закладах громадського харчування обов’язково має бути впроваджена система постійно діючих процедур, що заснована на принципах аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках – скорочено НАССР.
Впровадження НАССР у закладах громадського харчування передбачає розробку базових норм програм передумов, які мають охоплювати необхідні заходи щодо санітарного стану приміщень, обладнання, приймання та зберігання сировини, опис технологічних процесів приготування, зберігання та реалізації продукції, вибір критичних точок контролю, а також коригувальні дії у випадку перевищення граничних значень у точках контролю, ведення записів, що дає можливість виділити всі небезпечні чинники, які можуть нести загрозу здоров’ю споживачу та запобігти їх виникненню.
Оператори ринку розробляють, запроваджують та використовують постійно діючі процедури, які базуються на принципах системи НАССР відповідно до виду діяльності.
Невиконання вищевказаного законом обов’язку щодо впровадження НАССР тягне за собою накладання штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб – підприємців у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.
Держпродспоживслужба