Щодо профілактики ботулізму
Управління Держпродспоживслужби в м. Самборі повідомляє, що за оперативним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в м.Києві зареєстровано 3-и випадки захворювання на ботулізм у мешканців м.Києва, у тому числі один летальний та пов’язані з вживанням в’яленої риби, придбаної в торгівельній мережі міста.
Профілактика ботулізму.
Ботулізм – захворювання, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важкими ураженнями нервової системи.
Збудник широко поширений в природі, тривалий час може перебувати в ґрунті у вигляді спор, які надзвичайно стійкі до хімічних і фізичних факторів. Бактерії містять одну з найсильніших в природі отрут-ботулотоксин.
Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження:через консерви, копчену рибу, ковбаси, шинку, забруднені овочі і фрукти, гриби приготовлені з порушенням технології, особливо в домашніх умовах,
Клінічні прояви починаються від декількох годин до 2-5 діб. Початкові ознаки – загальна слабкість, головний біль.
При ботулізмі уражується нервова система: порушення зору, ковтання, зміна голосу.Хворий бачить всі предмети, як би в тумані, з’являється роздвоєння в очах. Часто відзначається косоокість, птоз – опущення верхнього повіка одного з очей. Іноді спостерігається відсутність аккомодаціі – реакції зіниць на світло. Хворий відчуває сухість у роті, голос у нього слабкий, мова невиразна.
У важких випадках, при пораженні дихальних м’язів пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці. Дихання стає поверхневим, Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
Хворий на ботулізм не створює загрози для оточуючих.Госпіталізація хворого проводиться для забезпечення ефективного лікування.
Для запобігання захворювання на ботулізм важливе значення має правильна технологічна обробка консервів з м’яса, риби, овочів, ягід, маринування грибів і вироблення м’ясоковбасних виробів.
В жодному разі не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви з бомбажем(роздута кришка, деформована банка).
У випадку появи симптомів захворювання слід звернутися до найближчої лікувальної установи.
Будь-яке зотруєння не проходить безслідно.
В Україні щорічно реєструється 120-150 випадків захворювань на ботулізм, 5 відсотків із яких летальні.