№ 109-р від 23 травня 2017 року Про затвердження Комплексного плану заходів щодо профілактики кишкових інфекцій у місті Самборі на 2017- 2021 роки
У к р а ї н а
Львівська область
м.Самбір
Розпорядження
від 23 травня 2017 року № 109-р
Про затвердження Комплексного плану заходів щодо профілактики кишкових інфекцій у місті Самборі на 2017- 2021 роки |
Керуючись п.20 ч.4 ст.42 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 29 березня 2017 року № 235/0/5–17, з метою запобігання виникненню та ліквідації вогнищ захворюваності на гострі кишкові інфекції у місті Самборі:
- Затвердити Комплексний план заходів щодо профілактики кишкових інфекцій у місті Самборі на 2017- 2021 роки, що додається.
- Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника міського голови І.М.Курлятович.
Міський голова Юрій Гамар
ЗАТВЕРДЖЕНО
Розпорядженням міського голови
від 23 травня 2017 р. № 109-р
К О М П Л Е К С Н И Й П Л А Н
заходів щодо профілактики кишкових інфекцій у місті Самборі на 2017- 2021 роки
1. Організаційні заходи: | |
1.1. Розробити та затвердити комплексні плани заходів щодо профілактики кишкових інфекцій на 2017 -2021 роки. | |
Виконавчий комітет Самбірської міської ради, головний лікар КЗ «Самбірська центральна районна лікарня», завідувач Самбірського МРВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», начальник управління Держпродспоживслужби в м.Самборі ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області
Термін: до 01.06.2017 року |
|
1.2. Проводити коригування планів з урахуванням епідемічної ситуації на підпорядкованій адміністративній території. | |
Виконавчий комітет Самбірської міської ради, головний лікар КЗ «Самбірська центральна районна лікарня», завідувач Самбірського МРВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», начальник управління Держпродспоживслужби в м.Самборі ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області
Термін: щорічно
|
|
1.3. Проводити щоденний моніторинг інфекційної захворюваності серед населення. | |
Виконавчий комітет Самбірської міської ради, головний лікар КЗ «Самбірська центральна районна лікарня», завідувач Самбірського МРВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», начальник управління Держпродспоживслужби в м.Самборі
Термін: постійно |
|
1.4. Інформувати обласну державну адміністрацію, Головне управління ДСНС України у Львівській області, виконавчий комітет Самбірської міської ради про епідемічні ускладнення:
– Групові випадки небезпечних інфекційних хвороб: черевний тиф та паратифи, у тому числі, що виникли у дитячих дошкільних та шкільних закладах, закладах охорони здоров’я, оздоровчих закладах, навчальних закладах незалежно від відомчого підпорядкування – при реєстрації 3-ох і більше випадків; – Епідемічні спалахи небезпечних інфекційних хвороб: дизентерія, сальмонельоз та інші гострі кишкові інфекційні захворювання встановленої та не встановленої етіології, вірусний гепатит А у випадку одночасного захворювання 5-ти і більше осіб або 3-ох осіб в одному організованому колективі, що пов’язані між собою одним етіологічним чинником та в межах одного інкубаційного періоду на адміністративних територіях, надавати пропозиції про необхідність виконання додаткових протиепідемічних заходів.
|
|
Відділ освіти, керівники ЗОШ та ДНЗ,
головний лікар КЗ «Самбірська центральна районна лікарня», завідувач Самбірського МРВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», начальник управління Держпродспоживслужби в м.Самборі ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області Термін: при ускладненні епідситуації |
|
|
|
1.5. При ускладненні епідемічної ситуації на території міста Самбора, за поданням начальника управління Держпродспоживслужби в м.Самборі Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області або завідувача Самбірського МРВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» заслуховувати керівників підприємств, установ та організацій міста про стан виконання протиепідемічних заходів; керівників або власників об’єктів, де стався спалах інфекційного захворювання або ускладнилась епідситуація, про причини, які до цього призвели. | |
Міська комісія з питань ТЕБ та НС, завідувач Самбірського МРВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», начальник управління Держпродспоживслужби в м.Самборі ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області
Термін: при ускладненні епідситуації |
|
1.6. Інформувати обласну державну адміністрацію та виконавчий комітет Самбірської міської ради про санітарно-гігієнічний та протиепідемічний стан території міста Самбора; надавати пропозиції щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, запобігання розповсюдженню серед населення інфекційних захворювань, у тому числі кишкових.
|
|
Начальник управління Держпродспоживслужби в м.Самборі ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області, завідувач Самбірського МРВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України»
Термін: постійно |
|
1.7. Організувати та вирішити питання лабораторного контролю води комунальних, відомчих водопроводів, громадських криниць на санітарно-гігієнічні та мікробіологічні показники, у тому числі вірусологічні.
|
|
КП Самбірське ВУВКГ, власники об’єктів водопостачання
Термін: постійно |
|
1.8. Проводити регулярне та якісне санітарне очищення прибудинкових територій, боротьбу з переносниками збудників інфекційних хвороб (гризуни, кліщі та інші) на території міста, у житловому фонді та в місцях масового відпочинку населення.
КП Самбірської міської ради «ЖЕК», Самбірське КП «Об’єднане» |
|
Термін: постійно | |
1.9. Здійснювати контроль за виконанням комплексних заходів, спрямованих на попередження поширення гострих кишкових інфекцій. Інформувати комісії з питань ТЕБ та НС обласної державної адміністрації та міськвиконкому, готувати проекти рішень.
|
|
Завідувач Самбірського МРВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України»,
начальник управління Держпродспоживслужби в м.Самборі ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області Термін: щорічно
|
|
1.10. При виникненні ускладнень епідситуації на території міста розробляти оперативні плани дій з локалізації вогнищ (спалахів) із залученням всіх суміжних служб, установ, організацій. | |
Виконавчий комітет Самбірської міської ради, завідувач Самбірського МРВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України»,
начальник управління Держпродспоживслужби в м.Самборі ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області
Термін: постійно |
|
1.11. Передбачити в бюджеті міста Самбора кошти на:
– розгортання додаткових інфекційних ліжок у випадку епідемічних ускладнень та масового поступлення хворих; – придбання середовищ, діагностикумів, тест-систем для забезпечення клініко-лабораторної, у тому числі бактеріологічної і вірусологічної, діагностики інфекційних хвороб; – придбання деззасобів, засобів дезінсекції і дератизації для роботи у вогнищах; – придбання імунобіологічних препаратів для профілактики захворювань контактних у вогнищах.
|
|
Виконавчий комітет Самбірської міської ради, головний лікар КЗ «Самбірська центральна районна лікарня», завідувач Самбірського МРВ
ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України». Термін: щорічно
|
|
2. Керівникам закладів охорони здоров’я:
|
|
2.1. Забезпечити заклади охорони здоров’я міста лікарськими засобами, деззасобами, антисептиками на випадок ускладнення епідситуації з інфекційних захворювань, що передаються фекально-оральним шляхом. | |
Головний лікар КЗ «Самбірська центральна районна лікарня»
Термін: щорічно |
|
2.2. Розробити плани заходів щодо покращення матеріально-технічного стану та матеріально-технічного забезпечення стаціонарів, лабораторної діагностики інфекційних та паразитарних хвороб, у тому числі з використанням полімеразно-ланцюгової реакції, експрес-методів бактеріологічної діагностики та визначення чутливості до антибіотиків з використанням бактеріологічних аналізаторів. | |
Виконавчий комітет Самбірської міської ради, головний лікар КЗ «Самбірська центральна районна лікарня»
Термін: червень-липень 2017 року |
|
2.3. Забезпечити ефективне знезараження стічних вод, небезпечних в епідеміологічному відношенні – інфекційні лікарні та відділення, фтизіатричні лікарні та санаторії, бактеріологічні лабораторії. Здійснювати лабораторний контроль за ефективністю знезараження. | |
Головний лікар КЗ «Самбірська центральна районна лікарня», завідувач Самбірського МРВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України»
Термін: постійно |
|
2.4. Забезпечити протиепідемічну готовність всіх закладів охорони здоров’я на випадок виникнення масових поступлень інфекційних хворих. Передбачити перепрофілювання ліжок на випадок масових поступлень інфекційних хворих. | |
Головний лікар КЗ «Самбірська центральна районна лікарня»
Термін: постійно |
|
2.5. Забезпечити якісне медичне обстеження дітей, які скеровуються до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, з оформленням відповідної медичної документації. | |
Головний лікар КЗ «Самбірська центральна районна лікарня»
Термін: щорічно |
|
2.6. Розробити (відкоригувати) та затвердити плани протиепідемічної готовності та проведення протиепідемічних заходів у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації хворих (підозрілих) на захворювання, що мають міжнародне значення.
|
|
Головний лікар КЗ «Самбірська центральна районна лікарня»
Термін: червень 2017 року |
|
2.7. Провести навчання лікарів-інфекціоністів, терапевтів, сімейних лікарів, реаніматологів, лікарів медицини катастроф, з питань епідеміології, діагностики, профілактики та лікування холери та інших особливо небезпечних інфекцій з прийняттям заліків.
|
|
Головний лікар КЗ «Самбірська центральна районна лікарня»
Термін – I півріччя 2017 року |
|
3. Керівникам державних органів, керівникам закладів, установ, організацій міста:
|
|
3.1. Провести облік та забезпечити обслуговування комунальними службами, у тому числі відомчим лабораторним контролем якості питної води, водопровідних споруд та мереж, що на сьогодні є безгосподарними. | |
Виконавчий комітет Самбірської міської ради, КП Самбірське виробниче водопровідно-коналізаційне господарство, завідувач Самбірського МРВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України»
Термін: постійно |
|
3.2. Зобов’язати власників та орендарів відкритих водойм і плавальних басейнів проводити лабораторний контроль якості води на санітарно-гігієнічні та мікробіологічні показники, у тому числі вірусологічні та паразитологічні. | |
Виконавчий комітет Самбірської міської ради, завідувач Самбірського МРВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», КП Самбірське виробниче водопровідно-коналізаційне господарство
Термін: постійно |
|
3.3. Здійснювати заходи щодо утримання в належному санітарному стані місць масового перебування та відпочинку населення, збору та видалення твердих побутових та рідких відходів, забезпечення доброякісною питною водою, створення умов належної торгівлі продуктами харчування, вживати постійних заходів щодо недопущення стихійної торгівлі харчовими продуктами. | |
Виконавчий комітет Самбірської міської ради, завідувач Самбірського МРВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», КП Самбірське ВУВКГ
Термін – постійно |
|
3.4. Забезпечити організацію та контроль своєчасного вивезення рідких госпфекальних стоків, приведення до належного санітарно-технічного стану вигрібних ям та інших можливих джерел забруднення водоносних горизонтів. | |
Виконавчий комітет Самбірської міської ради, завідувач Самбірського МРВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України»,
КП Самбірське ВУВКГ Термін: постійно |
|
3.5. Здійснити заходи щодо приведення до належного санітарно-технічного стану водопроводів централізованого водопостачання, зокрема шляхом використання сучасних методів водопідготовки та знезараження питної води автоматизованим методом, а також криниць і каптажів джерел громадського користування (забезпечити постійне знезараження, паспортизацію всіх криниць та джерел) з виконанням таких заходів:
– проведення періодичної очистки, дезінфекції водопровідних і водозабірних мереж; – забезпечити проведення постійного відомчого лабораторного контролю за якістю питної води, що подається з джерел централізованого водопостачання (комунальних, відомчих та сільських водопроводів) та об‘єктів децентралізованого водопостачання; – забезпечити подання населенню міста Самбора якісної питної води згідно з нормами водопостачання; впроваджувати сучасні методи знезаражування, проводити виробничий контроль за якістю питної води в процесі її добування, обробки та в розподільних мережах; – щорічно до 1 червня вживати заходів щодо приведення у відповідність до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» каптажів, джерел та криниць громадського користування, криниць закладів освіти, ФАПів тощо, забезпечити проведення їх паспортизації, дезінфекції та виробничого контролю якості води; – вжити заходів щодо приведення громадянами власних криниць до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», проведення їх очистки, дезінфекції; – вжити заходів щодо попередження виникнення аварій на мережах водопостачання та каналізування, своєчасної їх ліквідації. Після завершення ремонтних робіт подачу води споживачам здійснювати тільки після дезінфекції відновлених ділянок та проведення лабораторного контролю води. |
|
Виконавчий комітет Самбірської міської ради, завідувач Самбірського МРВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», КП Самбірське ВУВКГ
Термін: постійно |
|
3.6. Відкриття (початок роботи) зон рекреації водних об’єктів здійснювати лише за наявності результатів проведення лабораторних досліджень води водного об’єкта, питної води та ґрунтів пляжів щодо дотримання вимог нормативних документів. Дослідження води водних об’єктів, питної води та ґрунтів пляжів проводити впродовж відпочинкового сезону. | |
Виконавчий комітет Самбірської міської ради, завідувач Самбірського МРВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», КП Самбірське виробниче водопровідно-коналізаційне господарство
Термін: постійно |
|
3.7. Забезпечити виконання таких заходів з питань поводження з твердими побутовими відходами:
– забезпечення міста достатньої кількістю контейнерів згідно з чисельністю населення і розрахунками норм накопичення відходів на 1 людину; – упорядкування сміттєзбірних майданчиків і під’їзних шляхів до них, проведення їх систематичної дезінфекції; – вжиття заходів щодо обов’язкового регулярного видалення ТПВ від житлового, у тому числі приватного сектора міста, ліквідації стихійних сміттєзвалищ; – створення, відповідне обладнання і постійне використання в роботі пунктів (об’єктів) обробки (миття) та дезінфекції спецкомунтранспорту для перевезення ТПВ і нечистот та контейнерів для збору відходів; забезпечення постійної дезінфекції майданчиків розташування сміттєзбірних контейнерів (сміттєзбірних майданчиків). |
|
Виконавчий комітет Самбірської міської ради,
КП Самбірської міської ради «ЖЕК», Самбірське КП «Об’єднане»
Термін: постійно |
|
3.8. Проводити цілеспрямовану санітарно-освітню роботу серед населення з питань профілактики кишкових інфекцій; здійснювати роз’яснювальну роботу та оперативне висвітлення в засобах масової інформації, інтернет-ресурсах заходів щодо попередження виникнення епідемічних ускладнень із залученням головних лікарів закладів охорони здоров’я, відокремлених структурних підрозділів ДУ «Львівський ОЛЦ МОЗ України» та ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області. | |
Виконавчий комітет Самбірської міської ради, завідувач Самбірського МРВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України»,
начальник управління Держпродспоживслужби в м.Самборі ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області Термін: постійно |
|
3.9. Забезпечити безпечність води водойм, що протікають в межах населених пунктів, водойм рекреаційного призначення, недопущення скидів неочищених і незнезаражених стічних вод | |
Виконавчий комітет Самбірської міської ради, завідувач Самбірського МРВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», КП Самбірське виробниче водопровідно-коналізаційне господарство
Термін: постійно |
|
4. Керівникам підприємств харчопереробної промисловості, закладів громадського харчування та продовольчої торгівлі, суб’єктам підприємницької діяльності:
|
|
4.1. Привести підпорядковані підприємства, заклади у відповідність до вимог чинного законодавства для роботи, в тому числі у весняно-літній період, забезпечити належний санітарно-технічний стан виробництва, дотримання технологічних та температурних режимів під час виготовлення, зберігання та реалізації харчової продукції | |
Термін: постійно | |
4.2. Забезпечити проведення виробничого контролю якості та безпечності продукції, що виготовляється та реалізується населенню, зокрема дитячому, відповідно до вимог НТД та в атестованих лабораторіях. | |
Термін: постійно | |
4.3. Забезпечити проведення гігієнічного навчання та перевірку рівня гігієнічної грамотності працівників, не допускати до роботи осіб без своєчасно та у повному обсязі пройдених медичних оглядів. | |
Термін: постійно | |
4.4. Забезпечити 2-тижневий запас миючих та дезінфікуючих засобів, що дозволені до використання в Україні на підприємствах харчової промисловості, громадського харчування, торгівлі. | |
Термін: постійно | |
4.5. Вживати заходів щодо дотримання санітарно-гігієнічних вимог під час обслуговування масових заходів (весілля, ювілеї тощо) | |
Термін: постійно | |
4.6. Забезпечити в санітарних вузлах відповідні умови для дотримання правил особистої гігієни, зокрема наявність рідкого мила, електрорушників чи одноразових паперових рушників, диспенсерів для туалетного паперу | |
Термін: постійно | |
4.7. Вживати заходів щодо належного утримання та експлуатації водопроводів, проведення постійного лабораторного контролю якості води | |
Термін: постійно | |
4.8. Проводити роботу щодо впровадження і дотримання процедур, які забезпечують виконання загальних принципів гігієни харчових продуктів (застосування системи НАССР). | |
Термін: 2017-2019 роки | |
4. Керівникам відділу освіти, дошкільних навчальних закладів, дитячих закладів оздоровлення і відпочинку:
5. |
|
5.1. Передбачити бюджетні кошти для проведення визначеного обсягу лабораторних та інструментальних досліджень, вимірювань в дошкільних і навчальних закладах згідно з діючими нормативними документами. | |
Термін: щорічно | |
5.2. Забезпечити проведення періодичного лабораторного контролю якості питної води, що подається з локальних джерел водопостачання, якості харчових продуктів та готових страв у дошкільних і навчальних закладах. | |
Термін: постійно | |
5.3. Забезпечити проведення гігієнічного навчання персоналу, виховання у дітей та учнівської молоді гігієнічних знань та навичок, не допускати до роботи працівників без медичних оглядів. | |
Термін: постійно | |
5.4. Забезпечити в санітарних вузлах відповідні умови для дотримання дітьми правил особистої гігієни, зокрема наявність рідкого мила, електрорушників чи одноразових паперових рушників, диспенсерів для туалетного паперу. | |
Термін: постійно | |
6. Керівникам і власникам підприємств, установ та організацій:
|
|
6.1. Забезпечити наявність у санітарних кімнатах підприємств, установ та організацій рідкого мила, одноразових паперових рушників, диспенсерів для туалетного паперу. | |
Власники підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності
Термін: постійно |
|
6.2. Забезпечити наявність у місцях масового перебування людей (автовокзали, залізничний вокзал, кінотеатри, стадіони та ін.) диспенсерів з рідким милом або з антисептиками для обробки рук. | |
Керівники та власники місць масового перебування людей
Термін: постійно |
|
7. Керівникам засобів масової інформації різних форм власності (газети, радіо):
|
|
7.1. Висвітлювати матеріали профілактичного характеру щодо запобігання виникненню спалахів чи епідемій інфекційного та неінфекційного характеру серед населення. | |
Термін: постійно | |
8. Завідувачу Самбірського МРВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України»:
|
|
8.1. Надавати організаційно-методичну, консультативну допомогу місцевим органам охорони здоров’я в реалізації протиепідемічних заходів у разі виникнення ускладнень або загрози розповсюдження кишкових інфекцій та особливо небезпечних інфекцій.
|
|
Термін: постійно | |
8.2. Забезпечувати медичні заклади міста інформацією щодо епідемічної ситуації з особливо небезпечних інфекцій у світі та в Україні. | |
Термін: щомісячно | |
8.3. Проводити гігієнічне навчання згідно із затвердженими програмами працівників, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, та які проходять періодичні медичні огляди.
|
|
Термін: постійно | |
8.4. Розробити перспективні плани модернізації лабораторних підрозділів на 2017 – 2021 роки відповідно до табелю оснащення, затвердженого наказом МОЗ України від 03.03.2010 №190 «Щодо затвердження Примірного табелю основного технічного оснащення лабораторій закладів державної санітарно-епідеміологічної служби». | |
Термін: вересень-жовтень 2017 року | |
8.5. З метою підвищення санітарної культури населення здійснювати санітарно-освітні заходи шляхом проведенням бесід, лекцій, прес-релізів тощо та висвітлювати в засобах масової інформації алгоритм дій з питань попередження виникнення гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь серед населення, в тому числі дитячого. | |
Термін: постійно | |
8.6. Проводити облік та моніторинг інфекційних хвороб, розслідування причин і умов виникнення інфекційних, у тому числі кишкових, хвороб та харчових отруєнь, забезпечити епідрозслідування та необхідний обсяг лабораторних досліджень з метою встановлення причинно-наслідкових зв’язків виникнення епідускладнень. | |
Термін: постійно | |
8.7. Щомісяця інформувати департамент охорони здоров’я облдержадміністрації про зареєстровані випадки інфекційної та паразитарної захворюваності відповідно до форми № 1 «Звіт про окремі інфекційні та паразитарні захворювання» в розрізі адмінтериторій. | |
Термін: постійно | |
9. Начальнику управління Держпродспоживслужби в м.Самборі ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області:
|
|
9.1. Забезпечити в межах компетенції дієвий контроль за факторами середовища життєдіяльності людини, що мають шкідливий вплив на здоров’я населення, у тому числі ріст кишкових інфекцій. | |
Термін: постійно | |
9.2. Здійснювати у межах компетенції контроль за усуненням причин і умов виникнення та поширення кишкових інфекційних хвороб.
|
|
Термін: постійно | |
9.3. Проводити визначення факторів інфекційного характеру, що можуть мати шкідливий вплив на здоров’я людини, оцінку ризику та встановлення ступеня створюваного ними ризику. На основі проведеної оцінки, спільно з територіальними закладами охорони здоров’я та ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» або його відокремленими структурними підрозділами розробляти узгоджені між ними рекомендації та заходи щодо недопущення ускладнення епідемічної ситуації.
|
|
Термін: постійно | |
9.4. Проводити перевірку дотримання вимог санітарного законодавства на об’єктах, які призвели до спалаху кишкових інфекцій, із залученням фахівців ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» або його відокремлених структурних підрозділів. Брати участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань, спрямованих на виявлення причин та умов виникнення і поширення інфекційних хвороб, у тому числі кишкових. | |
Термін: при виникненні спалаху | |
9.5. Інформувати про результати перевірок, вжиті заходи на об’єкті, пов’язаному зі спалахом інфекційного захворювання виконавчий комітет Самбірської міської ради, зацікавлені служби. | |
Термін: при виникненні спалаху | |