Інформація щодо зберігання харчових продуктів та безпечного харчування для закладів освіти
Все частіше виникає ситуація, коли відсутня електроенергія через пошкодження електромереж, або коли відбуваються віялові відключення систем електропостачання, що є проблемними для організації харчування дітей у закладах дошкільної освіти, закладах загальної середньої освіти. Адже йде мова про зберігання сировини, забезпечення умов та дотримання технологічних процесів приготування страв, зберігання готової продукції та її реалізація.
З огляду на ситуацію, яка складається з метою забезпечення належних і стабільних умов виробництва та зберігання харчових продуктів рекомендуємо: – відповідно до впровадженої системи безпечності харчових продуктів (система НАССР) розробити план заходів на випадок відключення електроенергії та провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов виробництва та зберігання харчових продуктів;
– запастися генераторами та іншими енергоносіями на випадок тривалих відключень електроенергії;
– по можливості, адаптувати роботу харчоблоку закладу до графіків віялових відключень електроенергії;
– подбати про безпечну температуру в холодильній установці та морозильній камері, коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильній установці, 48 годин у повній морозилці, 24 години у напівпорожній морозилці.
– перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.
– забезпечити дотримання гігієнічних вимог;
– забезпечити лабораторний контроль готової продукції;
– керівництвом закладу здійснювати постійний контроль за організацією харчування, у тому числі за умовами і строками зберігання продуктів харчування та їх реалізації, технологією приготування страв, дотримуванням норм харчування тощо.
– переглянути процедури вилучення та відкликання невідповідної продукції та шляхи її утилізації.
– посилити контроль за якістю та безпечністю продуктів та сировини при отриманні у дошкільні і навчальні заклади від постачальників.
Залишайтеся здоровими!
Самбірське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби у Львівській області