ПРОФІЛАКТИКА ЛЕПТОСПІРОЗУ
Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання людей і тварин. Збудником лептоспірозу є бактерії з роду Лептоспіра. Характеризується захворювання ураженням печінки, нирок, м’язів і супроводжується хвилеподібною гарячкою, важкою інтоксикацією та лихоманкою. При несвоєчасному зверненні за медичною допомогою може призвести до летальних наслідків. Лептоспіри – це гідрофіли. Тому сприятливим середовищем для них вважається підвищена вологість і тепло. Лептоспіри зберігають життєздатність у вологому грунті протягом 270 днів, у природних водоймах – 7-30 днів, у харчових продуктах – декілька днів. Пряме сонячне і ультрафіолетове випромінювання діє на них згубно, так само як кислоти і луги та дезінфікуючі засоби.
Для того, щоб вберегтися від цього небезпечного захворювання необхідно знати, що в побутових осередках джерелом інфекції для людей є хворі і перехворілі тварини, які виділяють лептоспіри із сечею і заражають навколишнє середовище. Це можуть бути сільськогосподарські, домашні, дикі тварини, гризуни (пацюки, щурі, польові миші), землерийки, їжаки, собаки, велика рогата худоба, свині та інші. Серед тварин інфекція передається через корм і воду. Лептоспірозом можна захворіти при контакті із зараженим вологим грунтом, при обробленні м’яса, а також при вживанні інфікованих продуктів (молоко). Хвороба часто зустрічається у середовищі працівників тваринницьких ферм і ветеринарів. Характерна літньо-осіння сезонність захворювання.
Захворювання від людини до людини не передається. У зовнішнє середовище лептоспіри потрапляють із сечею хворих тварин. Таким чином лептоспіри потрапляють у відкриті водойми, на поля, місця випасу худоби, городину, у місця накопичення сміття, сади, тощо. Зараження людини відбувається двома шляхами – через шлунково-кишковий тракт та через пошкоджені ділянки шкіри і слизових оболонок. Зараження лептоспірозом відбувається під час купання, пиття води з відкритих водоймищ, риболовлі, сільськогосподарських польових робіт, при вживанні продуктів харчування, забруднених сечею гризунів. В організм людини збудник проникає через пошкоджену шкіру і слизові оболонки порожнини рота, очей, носа, шлунково-кишкового тракту. У шлунково-кишковий тракт збудник лептоспірозу потрапляє при вживанні сирої води, при заковтуванні води під час купання у відкритих водоймах, при вживанні в їжу немитих овочів, ягід та піднятих з землі фруктів, при вживанні риби, що не пройшла достатньої термічної обробки, внаслідок недотримання правил особистої гігієни при прийомі їжі під час випасу худоби та прогулянок. Риболови мають ризик заразитися лептоспірозом під час затягування вузлів на риболовних принадах зубами. Через пошкоджені шкірні покриви та слизові оболонки лептоспіри потрапляють під час догляду за тваринами, під час виконання ремонтних робіт на горищах та в погребах, адже це місця розмноження гризунів. Є випадки зараження людини лептоспірозом під час заміни дощок підлоги горища з використанням електроінструменту, коли забруднений сечею гризунів пил потрапляє на слизові оболонки очей та дихальних шляхів.
Захворювання у більшості випадків починається гостро, підвищується температура тіла до 39-40 С, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабість, біль в м’язах, особливо литкових (діагностична ознака). Пальпація литкових м’язів, поперекової області і м’язів стегна заподіює біль. Іноді виникає гіперемія обличчя, верхніх відділів грудної клітини та шиї.
Друга фаза – токсемія внутрішніх органів. Недуга вражає нервову систему, печінку і нирки. У важких випадках можливі: жовтяниця, менінгіт, гостра ниркова недостатність і геморагічний синдром.
Розрізняють жовтяничну та безжовтяничну форми. При жовтяничній формі з перших днів хвороби з’являється жовтяниця шкіри з максимальним розвитком до 4-6-го дня хвороби.
Успіх лікування залежить від раннього звернення хворих за медичною допомогою та ранньої діагностики. Госпіталізація хворих є обов`язкова, тому що можливі тяжкі ускладнення.
В гострій фазі захворювання ускладнюється недостатністю печінки або нирок, кровотечами, набряком мозку, міокардитом або пневмонією. Небезпечними ускладненнями є ураження очей (ірит, увеїт, іридоцикліт). Вони виникають через місяць після початку захворювання.
Якщо ускладнення і жовтянична форма відсутні, то прогноз сприятливий. Летальний результат виникає через недостатність печінки або нирок, менінгоенцефаліту або пневмонії.
Реальний шанс заразитися лептоспірозом мають представники таких професій як:
• працівники м’ясокомбінатів
• слюсарі-сантехніки з ремонту каналізаційних систем
• меліоратори
• шахтарі
• косарі
• мисливці
• рибалки.
Щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:
– не купатись у забруднених водоймах і в заборонених місцях, у тому числі у водоймах з відсутністю течії, у водоймах поблизу випасу худоби; слід оберігати водойми (озера, річки, ставки) від забруднення стоками тваринницьких ферм;
– не вживати сиру воду з невідомих джерел і відкритих водойм;
– не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;
– необхідно ретельно мити овочі і фрукти, обдавати їх окропом, здійснювати термічну обробку продуктів тваринного походження, води;
– свіже молоко перед вживанням слід кип’ятити;
– проводити систематичні дератизаційні заходи;
– дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;
– при виконанні господарських робіт у підвалах та на горищах обов’язково вдягати рукавиці та захисні маски або респіратори;
– проводити періодичний ветеринарний огляд тварин; при догляді за тваринами, як на фермі, так і вдома, необхідно користуватися спеціальним одягом.
Використовувати захисний одяг під час робіт у несприятливих умовах (рукавиці, халат, чоботи); персонал, що обслуговує каналізаційні мережі і працює в болотистих місцевостях, забезпечувати гумовими чобітьми і непромокаючим одягом;
Необхідно проводити своєчасну вакцинацію. Вакцинації піддаються не тільки тварини, а й люди. Насамперед вакцинація охоплює ту категорію людей, яка за родом своєї діяльності часто контактує з тваринами.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити ніж лікувати! Будьте завжди здорові!