НАВІГАЦІЯ
  • Logo2
  • НОВИНИ
    • Анонси
    • Оголошення
    • Останні новини
  • МІСЬКА РАДА
    • Міський голова
    • Апарат міської ради
    • Структура
    • Депутатський корпус
    • Склад виконавчого комітету
    • Громадська рада при виконавчому комітеті
    • Графік прийому громадян
    • Комунальні підприємства
    • Вакансії
  • ДОКУМЕНТИ
    • Проекти рішень міської ради
    • Рішення міської ради
    • Відеозапис сесій
    • Проекти рішень виконкому
    • Рішення виконкому
    • Розпорядження міського голови
    • Бюджет
    • Архітектура і землеустрій
      • Затверджені детальні плани
      • Проекти детальних планів
      • Генеральний план міста
    • Трудовий архів
    • Архівний відділ Самбірської міської ради
  • ВІДКРИТА ВЛАДА
    • Очищення влади
    • Комунальне майно
      • Вільне
      • В оренді
    • Земля
      • Договори оренди за 2020 рік
      • Договори оренди під тимчасовими спорудами 2020 рік
      • Договори оренди за 2015 рік
      • Діючі договори оренди
    • Перелік фізичних і юридичних осіб, які не сплачують (сплачують) податок і орендну плату за користування комунальними землями
    • Повідом про корупцію
    • Новини медицини
  • ЕКОНОМІКА
    • Енергозбереження
    • Підприємництво
    • Події
    • Праця
      • Повідомна реєстрація угод, колективних договорів
    • Програми
    • Промисловість
    • Публічні закупівлі
    • Паспорти бюджетних програм
    • Перелік актуальних конкурсів від грантодавців
    • Регуляторна політика
  • ЦНАП
  • ПРО МІСТО
    • Туризм
    • Історія міста
    • Сучасне місто
    • Наш рекорд
  • ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ
prof-zahv

ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ ТА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ

Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та інші), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінти (лямблії, амеби). Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2—3 діб.

Гострі кишкові інфекції виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості продукту.

Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції  стають готові  страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби,  які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

Джерелом інфекції при всіх цих захворюваннях є хвора людина та носій інфекції. Тварини також часто є переносниками патогенних мікроорганізмів, які викликають інфекційні захворювання та харчові отруєння.

Харчові отруєння – це захворювання людини, що передаються переважно через їжу. Основною причиною їх виникнення є вживання в їжу продуктів, що володіють шкідливою дією, чи в результаті розвитку в них шкідливих мікроорганізмів, чи внаслідок вмісту різних токсичних речовин.

Одним із найбільш поширених джерел харчових отруєнь можуть бути продукти, заражені мікробами, що виділяють дуже сильні токсини (отрути білкового походження). Це, в першу чергу, Clostridium botulinum — збудник ботулізму. Досить часті випадки харчових отруєнь спричинені токсинами деяких видів стафілокока. Ці бактерії активно розмножуються при звичайній кімнатній температурі на різноманітних харчових продуктах, що не підлягають перед їх споживанням термічній обробці (тістечка з кремом, молочні продукти, паштети, вінегрети). Більшість  групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь виникають  після проведення масових святкувань.

При гострих кишкових інфекційних захворюваннях та харчових отруєннях ефективність профілактичних заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання ряду гігієнічних правил:

– Не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо  їх недоброякісності та  недотримання  термінів  споживання;  не вживати «самоквасу», приготовленого з сирого молока. Зберігати продукти харчування тільки у  спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін;

– Зберігати  їжу захищеною від комах, гризунів та інших  тварин. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх у щільно закритих банках (контейнерах);

Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.  Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі,  споживач має право вимагати у продавця документи, що  підтверджують якість та безпеку продукції;

– Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.  При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо)  виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;

–  Не готувати продукти із «запасом»; приготовлені страви  бажано вживати відразу, а у разі повторного  споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігання виготовленої страви без холоду не  повинно перевищувати 2-х годин. Не зберігайте їжу та продукти довго, навіть у холодильнику;

–  Не брати в дорогу продукти, що швидко псуються  (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або  інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);

–  При готуванні багатокомпонентних страв дотримуватись вимог щодо технології обробки  кожного компоненту(паштети, м’ясні салати тощо); при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно  добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;

–  Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття  посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі водойми тощо);

– Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки,   туризм тощо) необхідно мати з собою достатній запас питної води.  Для миття посуду і рук вода  має бути профільтрована і проварена;

– Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди  мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки милом після користування громадським транспортом, після відвідування туалету;

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути гострих кишкових інфекцій,харчових отруєнь і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції (ГКІ), чи харчового отруєння необхідно негайно звернутися за медичною допомогою!

23/02/2021 / Новини, Оголошення / Теги: новини, оголошення, самбірська міська рада
  • Наступний пост
  • Попередній пост

Останні новини

  • Огороджувальні засоби місць будівельних робіт на висоті.
  • Чи повідомляти про зміну норм праці й коли?
  • Дві самбірчанки отримали нагороду “Мати-героїня”
  • ПРОФІЛАКТИКА ЛЕПТОСПІРОЗУ
  • Через ЦНАП надано 218 послуг
  • До завершення кампанії декларування залишився 1 місяць!
  • Вдалий старт
  • Як правильно задекларувати ваш кредит?
Лютий 2021
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
« Січ   Бер »

Розробка та обслуговування


logo
BrainCode

Відвідування

Сьогодні: 1

Вчора: 336

Тиждень: 6922

Місяць: 41337

Загальний: 590226

Online: 64

© 2021 Самбірська міська рада - всі права захищено.

ДЕРЖЗАКУПІВЛІ.ОНЛАЙН

Державні та комерційні закупівлі України

Веб-портал державних та комерційних закупівель

Електронний майданчик «Держзакупівлі.Онлайн» входить до системи публічних закупівель ProZorro. Тут ви можете ознайомитися з усіма публічними державними закупівлями і взяти в них участь, запропонувати державі товари чи послуги, а також скористатися всіма супутніми сервісами.

Перейти на сайт