НАВІГАЦІЯ
  • Logo2
  • НОВИНИ
    • Анонси
    • Оголошення
    • Останні новини
  • МІСЬКА РАДА
    • Міський голова
    • Апарат міської ради
    • Структура
    • Депутатський корпус
    • Склад виконавчого комітету
    • Громадська рада при виконавчому комітеті
    • Графік прийому громадян
    • Комунальні підприємства
    • Вакансії
    • Результати конкурсів на зайняття посади
  • ДОКУМЕНТИ
    • Проекти рішень міської ради
    • Рішення міської ради
    • Відеозапис сесій
    • Проекти рішень виконкому
    • Рішення виконкому
    • Розпорядження міського голови
    • Бюджет
    • Архітектура і землеустрій
      • Затверджені детальні плани
      • Проекти детальних планів
      • Генеральний план міста
    • Трудовий архів
    • Архівний відділ Самбірської міської ради
  • ВІДКРИТА ВЛАДА
    • Очищення влади
    • Комунальне майно
      • Вільне
      • В оренді
    • Земля
      • Договори оренди за 2020 рік
      • Договори оренди під тимчасовими спорудами 2020 рік
      • Договори оренди за 2015 рік
      • Діючі договори оренди
    • Перелік фізичних і юридичних осіб, які не сплачують (сплачують) податок і орендну плату за користування комунальними землями
    • Повідом про корупцію
    • Новини медицини
  • ЕКОНОМІКА
    • Енергозбереження
    • Підприємництво
    • Події
    • Праця
      • Повідомна реєстрація угод, колективних договорів
    • Програми
    • Промисловість
    • Публічні закупівлі
    • Паспорти бюджетних програм
    • Перелік актуальних конкурсів від грантодавців
    • Регуляторна політика
  • ЦНАП
  • ПРО МІСТО
    • Туризм
    • Історія міста
    • Сучасне місто
    • Наш рекорд
  • ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ
ботулізм

Обережно, ботулізм!

Ботулізм – харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, де накопичується ботулотоксин, яке може призвести до тяжких наслідків. Збудник ботулізму поширений в природньому середовищі. З грунту Clostridium botulinum потрапляє у воду, харчові продукти, фураж, а потім в кишечник тварин, риб. Небезпечним для людини є не так збудник, як його токсин, який утворюється в безкисневих (анаеробних) умовах.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше – овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, з порушенням умов транспортування або зберігання.

Ризик зараження спорами ботулізму дуже великий також при вживанні в’яленої та копченої риби непромислового виробництва. Щоб риба була безпечною до вживання її перед посолом потрібно обережно випотрошити, не порушуючи при цьому цілісність кишкового тракту та забруднення вмістом кишківника м’язевої тканини. Після цього, риба засолюється у високих концентраціях сольового розчину при температурі не вище + 4’С.

Спори збудника можуть знаходитись в інфікованому продукті нерівномірно, бути зосереджені у різних його ділянках. Вживаючи консерву з однієї банки, захворіти може лише один або кілька людей, які споживали в їжу саме ті ділянки продукту, в яких були спори збудника та ботулітичний токсин.

Швидко розповсюджуючись по організму, токсин уражає нервову систему, органи дихання, розвивається дихальна недостатність, яка є частою причиною смерті.

Для знищення збудника необхідно знищити його вегетативні форми та спори. Вегетативні форми гинуть під час кип’ятіння на протязі 5 хв, проте щоб вбити спори, харчові продукти (тушонки, рибні консерви, гриби та інші овочі) потрібно автоклавувати при температурі 120 ‘С протягом 25 хв. В домашніх умовах знищити спори збудника неможливо, тільки під час промислового виробництва консерв можна досягнути такого результату! Люди, які роблять запаси консервованої продукції на зиму щоразу ризикують своїм життям та здоров’ям!
У випадку появи симптомів отруєння – порушення близького зору, виражена сухість у роті, м’язова слабкість, запаморочення, підвищена стомлюваність, після вживання консервованої продукції або в’яленої риби, негайно звертайтесь до лікаря!

З метою профілактики виникнення хвороби необхідно дотримуватись таких правил:
✔️після відкриття домашніх консервованих продуктів, овочеві салати слід 15 хв. кип’ятити, а м’ясну консерву ретельно прожарювати в духовій шафі на протязі 15 хвилин;
✔️не вживати піддуті консерви або при сумніві щодо їх якості;
✔️не купувати, виготовлені у домашніх умовах консерви, в’яленої, копченої, засоленої риби;
✔️з обережністю вживати вакуумно упаковану продукцію.

Пам’ятайте, ботулізм краще попередити ніж лікувати.

 

 

 

Самбірський міський відділ Головного управління Держпродспоживслужби у  Львівській  області
04/08/2020 / Новини / Теги: новини, самбірська міська рада
  • Наступний пост
  • Попередній пост

Останні новини

  • Маєте ідеї про покращення форми е-декларації? НАЗК збирає пропозиції
  • У дитячому відділенні Самбірської центральної районної лікарні побільшало веселих персонажів на стінах
  • Акція #Посади_своє_дерево набирає популярності.
  • На площі Ринок висадили десять павловній
  • Учнів 9-11 класів загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій, коледжів Львівської області, а також батьків та учителів майбутніх абітурієнтів запрошують відвідати «Літню школу молодіжних соціальних лідерів».
  • Чи потрібно подавати повідомлення в податкову у разі прийняття працівника на роботу за цивільно-правовою угодою?
  • УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ САМБІРСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ І Н Ф О Р М У Є
  • РАДІСНЕ НАРОДЖЕННЯ ХРИСТА
Серпень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
« Лип   Вер »

Розробка та обслуговування


logo
BrainCode

Відвідування

Сьогодні: 466

Вчора: 659

Тиждень: 10658

Місяць: 52121

Загальний: 619180

Online: 204

© 2021 Самбірська міська рада - всі права захищено.

ДЕРЖЗАКУПІВЛІ.ОНЛАЙН

Державні та комерційні закупівлі України

Веб-портал державних та комерційних закупівель

Електронний майданчик «Держзакупівлі.Онлайн» входить до системи публічних закупівель ProZorro. Тут ви можете ознайомитися з усіма публічними державними закупівлями і взяти в них участь, запропонувати державі товари чи послуги, а також скористатися всіма супутніми сервісами.

Перейти на сайт