ГРИБИ
Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті людини. Прикро, але деякі люди здійснюють висновки лише на основі свого гіркого досвіду, коли споживали в якості їжі отруйні гриби.
Основні причини отруєння грибами:
• вживання отруйних грибів;
• неправильне приготування умовно їстівних грибів;
• вживання червивих, старих або зіпсованих їстівних грибів;
• вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Перші ознаки отруєння грибами: виникає біль у животі, нудота, що переходить у блювання, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, виникають судоми, проноси, з’являються ознаки серцево-судинної недостатності, зневоднення організму.
Щоб запобігти отруєнню грибами, рекомендуємо наступні заходи і правила, які необхідно дотримуватися та виконувати кожною людиною.
Памятайте!
• купуйте гриби тільки у відведених для цього місцях продажу (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках) та уникайте стихійних ринків.
• збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони дійсно їстивні.
• Заборонено збирати гриби:
– якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
– не збирайте гриби біля сміттезвалищ, автодоріг, залізничних шляхів, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
– невідомі, особливо з циліндричною ніжкою;
– з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
– не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності;
– не куштуйте сирі гриби на смак;
– ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – викидайте;
– нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте;
– гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
– при обробці кип’ятіть гриби 8-12 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
– обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління.
Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Гриби містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає отруєння.
Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин.
Якщо вживати їх декілька днів підряд – може статись отруєння.
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
Перша допомога при отруєнні грибами:
1. Викличте “Швидку медичну допомогу”.
2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), промивайте шлунок до того часу поки промивні води стануть чистими.
3. Після надання першої домедичної допомоги дайте випити потерпілому холодний міцний чай чи каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс, покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
• Вживати будь-які ліки та їжу, а також алкогольні напої, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
М.П.Зікій, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій,
оборонно-мобілізаційної роботи та
цивільного захисту населення