Обережно: гострі кишкові інфекції
Гострі кишкові інфекції відносяться до одних з найбільш поширених захворювань. Кишкові інфекції – це велика група (більше 30) захворювань, серед них дуже поширені кишкові: дизентерія, харчові токсикоінфекції, гостро ентероколіти, сальмонельози, черевний тиф, паратиф, гепатити та інші. Захиститися від них на 100 відсотків практично неможливо, адже основних збудників кишкових інфекцій – патогенних і умовно-патогенних бактерій – можна зустріти всюди. Вони передаються людині при недотриманні правил особистої гігієни, спілкуванні з тваринами, при вживанні в їжу продуктів без належної термічної обробки та погано вимитих овочів, фруктів, зелені.
Практично всі гострі кишкові інфекції проявляються однаково: у хворого виникає розлад випорожнення – змінюється вигляд калу, він стає схожим на кашу, іноді водянистим, інколи з’являються домішки слизу, крові. При цьому хворого мучать нудота і блювота. Розлад випорожнень нерідко поєднується з появою ознак підвищення температури тіла та інтоксикації.
Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина, або та, що перехворіла на легку форму, чи бактеріоносій. Помічали не раз, що розлад кишківника не викликає тривоги? Хворі не звертаються до лікаря, займаються самолікуванням, не знаючи, про те, що їхній організм повністю все одно не звільняється від мікробів. Так люди інфікують оточуючих. Зараження організму відбувається через вживання забруднених продуктів харчування (молочних, м’ясних, салатів, желе, кремів, солодких напоїв). Воно можливе і при вживанні забрудненої збудниками води, яка до речі, може бути цілком прозорою і не мати неприємного запаху чи смаку. А ще заразитися можна контактним шляхом через брудні руки, посуд, іграшки, рушники, дверні ручки та інші предмети.
Щоб вберегти себе від неприємних сюрпризів, потрібно, найперше, дотримуватися правил особистої гігієни: ще і ще раз мити руки з милом перед приготуванням їжі і безпосередньо перед її вживанням.
Часто-густо доводиться спостерігати, як дорослі частують діток на вулиці чи в транспорті немитими овочами, фруктами та ягодами, а ще гірше годують ними немовлят. Не дотримуючись елементарних гігієнічних норм, наражають на небезпеку ще не зміцнілих дітей – багато хворіє на кишкові інфекції саме в ранньому віці.
Профілактика кишкових інфекцій – це також ретельна термічна обробка м’ясних, рибних, яєчних та молочних продуктів. Збираючись у дорогу, не беріть із собою виробів із кремами, м’ясних виробів, що швидко псуються. Краще обмежтеся ретельно вимитими овочами і фруктами, хлібобулочними виробами, консервами заводського виготовлення.
Завжди пам’ятайте, що воду із незнайомого джерела можна вживати тільки після кип’ятіння.
Також не забувайте дотримуватися правил зберігання харчових продуктів, утримуйте джерела водопостачання у взірцевому стані – це основа профілактики кишкових інфекцій.
Та якщо, попри все, ви захворіли – не займайтеся самолікуванням, у цій ситуації єдиний порадник для вас – лікар.